PENTHAUS

Type:

Location:

Total area:

Project year:

Pictures:

Type:

Location:

Total area:

Project year:


Private apartment - penthaus

Krakow, Poland

148 sq.m.

2017/2018

Tom Kurek

Private apartment - penthaus

Krakow, Poland

148 sq.m.

2017/2018

Private apartment - penthaus

Krakow, Poland

148 sq.m.

2017/2018

 

          Geometric space of contrasts. Imperfect and raw surfaces of concrete opposed to the sharp and perfectly smooth walls that creates space for leaving. Apartment is subordinate to the details: flush-mounted skirting boards, dilatations of the concrete floors meeting the divisions of materials at the walls, invisible doors. Raw spaces are warmed up with oiled wood and natural materials: leather and felt - they also mark the boundaries, closed in geometric divisions makes room for life.

K:�1. blaCK design1. PROJEKTY1807 International Property Awar

            “Penthaus PK43” is located in historical Jewish district of Krakow, Poland. For many years this part of city was forgotten but now it is the center of cultural and social life. New building where the apartment is situated was built in a border the district. Next to the river Vistula apartment has the boundless view at the another district – Podgorze – with it’s old churches towers and new buildings locates at the riverbank. Building is made in steel and reinforced concrete. Working at the apartment begin before the building had the windows and elevation. Apartment had no plaster and concrete screeds. Client had the sparse expectations – he loves raw materials and simple elegant spaces - thanks to this we can bring his dreams to life.

          Design provides for the use of the existing elements of the apartment. Reinforced concrete - structure of the building - was cleaned and polished. Imperfections of concrete have been exposed and turned into an asset, a decorative element. Client was very enthusiastic about this idea so he was happy about every scratch on a construction beam that can be compare to the white perfect surface of the wall.

           The final project is a mix of two options - involved the extraction of all beauty from the concrete construction of walls and ceilings contrasted with the smooth surfaces of the plaster. The concrete surfaces have been polished and impregnated. All defects in the structure were left, unevenness of the concrete was blasted and juxtaposed with sharp edges of the plasters. The spaces are closed in geometric order. Raw concrete is interspersed with a plaster. It sets boundaries and opens up new plans to the viewers. The flat is subordinated to the details - they give it the character: flush-mounted skirting boards, dilatations of the concrete floors.

 

LIVING ROOM

 

05
13
11
12
08
DSC04745_32+2
06


KITCHEN  |  HOME LABORATORY


14
15
16
10
18
19
17

 

MASTER BEDROOM  |  GOOD MORNING

 

21
28
20
22
27


MASTER BATHROOM


30
32
31

 

ENTRANCE HALL  |  WELCOME!

 

01
02
37
03
38


BEDROOM

 

34
33
40
36


CONCEPTION  |  SKETCHES


01a
02
03

BLACKHAUS KAROL CIEPLINSKI ARCHITEKT 2016  ©  ALL RIGHTS RESERVED. ANY USE OF CONTENT OF THIS SITE NEED AN OFFICIAL AUTHORIZATION OF IT'S AUTHOR. TERMS OF USE, PRIVACY POLICY AND COOKIES.